Monday, December 21, 2009

Resipi 3 - Cinnamon Rolls

Terjaga pukul 5.00am bila alarm phone aku berbunyi. Teringat satu kerja yang kena buat, terus ke dapur dan keluarkan doh yang belum dibakar. Baik keluarkan awal-awal sebab nak tunggu ia naik agak memakan masa. Satu hal pulak nanti kami kena kebulur dulu waktu pagi. Maklumlah fridge kami nie pelik skit, sejuk sangat hingga kat rak bawahpun kekadang barang2 boleh jadik beku. Sebab terlampau penat, aku continue tidur...huhuhu...Pukul 8.30am barulah start bakar. Jeng...jeng..jeng...Bolehla tahan rupanya, dan sedap! Wangi satu rumah jadinya...Bau kayu manis + serbuk kelapa.



Cinnamon rolls with topping, cream cheese + confectionary sugar + milk


Cinnamon roll + topping kental


Kepada pembaca yang berminat bolehla mencuba dan kunjungilah http://allrecipes.com/ untuk keterangan lanjut.

Bahan-bahan:

Dough
1/2 cawan susu suam (aku guna fresh milk)
1 telur
1/6 cawan marjerin (boleh guna butter)
2 1/2 gandum pelbagai guna (resipi asal guna gandum untuk roti)
1/2 tsp garam
1/4 cawan gula castor
1 1/4 tsp yis (aku guna mauripan je)

Filling
1/2 cawan gula perang
1 1/4 tbsp serbuk kayu manis
1/6 cup mentega
Aku tambah rasin, kacang tanah kisar dan serbuk kepala parut secukupnyer. Lagi banyak lagi sedap....

Topping
Cream cheese + gula icing (topping kental) atau cream cheese + gula icing + susu segar ( topping cair). Kalau tak de topping just makan begitu saje pun sedap!!!

Cara-cara:

1) Panaskan susu dan alihkan daripada api apabila susu mula mendidih. Masukkan marjerin dan kacau sehingga larut.
2) Satukan bahan-bahan kering dalam mangkuk dan masukkan telur. Gaulkan menggunakan hujung jari.
3) Setelah campuran susu dan marjerin suam-suam kuku, masukkan ke dalam mangkuk dan uli selama 10 hingga 15 minit. Doh dibiarkan naik sekali ganda dengan menutup bekas menggunakan kain basah.
4) Doh diuli sekejap untuk mengeluarkan udara terperangkap dan seterusnya digelek.

Cara menggelek, step by step:



1)Doh digelek sebesar mungkin kepada bentuk segi empat. Tak berapa expert, so tak de la jadi sangat.





2)Mentega diratakan ke atas kepingan doh, tinggal kawasan lebih kurang 1 inci pada bahagian yang jauh daripada kamu.






3)Taburkan kesemua bahan filling bermula dengan campuran gula perang dengan serbuk kayu manis diikuti kismis,kacang dan kelapa.




4) Gulungkan kepingan bermula daripada sisi sebelah kanan dan katupkan kepingan dengan menyapu air pada bahagian hujung doh yang ditinggalkan awal2 tadi.







5) Potongkan gulungah doh dan atur atas loyang pembakar yang siap digris. Biarkan doh sehingga naik sekali ganda sebelum dibakar atau diwrap dengan plastik dan dibiar semalaman di dalam fridge. Keesokkan hari, keluarkan dari fridge dan dibiarkan naik sekali ganda dahulu sebelum dibakar.






Dah siap!!!

1 comment:

  1. ohhhh this is looks so ummmyyyy....I will try this recipe at home sure.but with my ingredients,because I can get it dude!PLease do wrote in English completely!!
    r4i sdhc

    ReplyDelete